Ordbog

A, T, C og G
– »livets alfabet« – Eller mere nøjagtigt forkortelserne for de kemiske baser adenin, thymin, cytosin og guanin. De udgør nemlig “bogstaverne” i DNA-koden.

abiogenese
abiogenese kalder man det hypotetiske scenarie, at organisk liv opstår spontant af uorganiske stoffer. Mange forskere har gennem årtier forsøgt at forestille sig de fysiske og kemiske omstændigheder, hvor abiogenese måske kunne finde sted, men ingen er kommet i nærheden af at opstille et troværdigt scenarie. De moderne landvindinger inden for mikrobiologi har kun kompliceret sagen.

ad hominem
“ad hominem” latin for “mod mennesket”, om de argumenter i en diskussion der går på personen og ikke argumentet, som er “slag under bæltestedet”.

afbrudte ligevægte
(punctuated equilibrium) Teori om, at de fleste organismer opstår i geologiske øjeblikke, ikke (kun) gradvist over lange geologiske perioder, og forbliver stabile, ikke kun uperfekte mellemformer, som hele tiden ændres (gradualisme) på grund af (Darwins årsag/betingelser:) kampen om føde i hungersnødperioder. Teorien kaldes også “Spring-hypotesen”.

AI-forskning
AI (Artificial Intelligence), altså forskning i kunstig intelligens.

akkumulere
Opsamle, samle sammen (over længere tid), “samle til bunke”.

aksiom
Et aksiom er en selvindlysende påstand der ikke behøver noget bevis.

alleler
Forskellige udgaver af samme gen fx brun og blå øjenfarve.

anaerob
Bakterier der lever fx uden ilt.

apologet
Ivrig fortaler for en idé, et filosofisk standpunkt, en overbevisning (religiøs, politisk osv.).

art
Den mest brugte artsdefinition (der er 22 at vælge imellem): To individer tilhører samme art hvis de kan få frugtbart afkom. Kan de ikke få afkom, eller afkommet er sterilt, er der tale om to forskellige arter.

ateist
(A-teist = uden gud) medlem af det “protestantiske trossamfund” der tror at Gud ikke findes.

ateistisk evolution
Underligt nok et begreb man ikke bruger, men det forholder sig faktisk sådan at når neodarwinister kritiserer ID-folk, (jf. IDist) glemmer de at de faktisk selv tager afsæt i en arbejdsfilosofi, nemlig den ateistiske naturalisme som er en filosofi der siger at naturen og naturlovene er den eneste virkelighed der findes.

attribut
Kendetegn (fx ved en person, Neptuns trefork, Peters nøgler).

biotop
Levested; et samlet, ensartet område omfattende alle de organismer der lever i det.

bjørnetjeneste
En bjørn vil gerne gøre sin herre en tjeneste ved at vifte en flue væk fra hans pande, men idet bjørnen dasker ud efter fluen, slår den samtidigt manden for panden; se, dét er en bjørnetjeneste! (Begrebet er underlig misforstået i moderne dansk.)

 

cirkelræsonnement
Kaldes også cirkelslutning. Hvis man bruger dét man skal bevise, som argument for det man vil bevise, kalder man det et cirkelræsonnement eller et cirkelargument. Eksempel: Man daterer et lag ud fra de ledefossiler der findes i det, derefter vender man argumentet om og siger at fordi dette fossil er fundet i dette lag, er det så og så gammelt.

covalens
Eng. kovalente bindinger.

creationist
En creationist er et menneske, som af forestillingen om Skabelsen (eng.: the Creation) lader sig inspirere til at tænke skabelsen ind i de videnskabelige forklaringer på livets opståen og udvikling.

darwinist
Kaldes den, der tror på den darwinistiske udviklingslære.

decimering
Kraftig udtynding (ordret betydning, “at tage en tiendedel af”).

deduktion
Udledning, logisk følgeslutning.

dekorum
Anstændighed, passende/rimelig opførsel; bagtalelse af kolleger blot fordi de mener “noget andet”, falder fx ikke ind under det akademiske dekorum. Jf. ad hominem

dendrokronologi
(af græsk dendron = træ) Ved sammenligning af forskellige træers mønstre af årringe kan man opstille en dendrokronologi og således bruge en sådan til dateringer.

deterministisk
Forudbestemt, forud tilrettelagt.

diversitet
Forskellighed, opsplitning i forskellige arter.

DNA
DeoxyriboNucleic Acid – cellens programmeringskode skrevet “på kemisk”.

domesticerede
(af latin »domus« = hus) Domesticerede dyr er dyr der er gjort til husdyr.

Downs syndrom
Sygdomstilstand, der skyldes, at man fødes med “et kromosom for meget”, og medfører, at man kommer til at lide af såkaldt “mongolisme”. Tilstanden kan hos fosteret ofte ses ved den såkaldte ekstra nakkefold. Børn, der fødes med Downs syndrom, er psykisk udviklingshæmmede.

 

embryolog
kaldes den forsker der har sit speciale i embryologi.

embryologi
Fosterlære.

empirisk
Erfaringsmæssigt; det, som lader sig fastslå vha. forskning/forsøg; noget, som kan afprøves af andre. Tyngdekraften er fx empirisk eftervist; det samme er elektromagnetismen; evolution i stor skala er derimod ikke (trods hårdnakkede påstande om det modsatte)!

endemiske arter
er arter som er særligt tilknyttet et bestemt område, karakteriske for stedet; “hjemmefødinge” (på vendelbomål); arter der alene er udbredt i et bestemt lokalområde.

entropi
(fra termodynamikken) handler kort og godt om din gamle bil; lader du den stå udsat for vind og vejr uden nogen form for vedligeholdelse, ender den uvægerligt som en gammel skrotbunke.

Eohippus
På græsk er Eo = tidlig, morgenrøde og hippus (hippos) = hest.

Equus
betyder hest, hingst på latin; den biologiske betegnelse for en nutidshest.

eufemisme
En formildende omskrivning, fx “han er gået bort” for “han er død”; eller “Av for Søren!” i stedet for “Av for S… (ham med horn i panden)!”

evidens
At der er evidens for noget, vi sige, at der er belæg for det. Enhver naturvidenskabelig hypotese eller teori må underbygges (eller afkræftes) af evidens. Evidens kan måske sammenlignes med indicier inden for retsvæsnet, hvor indicier er forhold, der tyder på skyld/uskyld i en retssag. Hvis indicierne er tilstrækkeligt mange og entydige, kan der fældes dom på indicierne alene, selv om der ikke foreligger noget egentligt bevis. På samme måde kan man inden for biologien regne noget for godtgjort, hvis evidensen for det er tilstrækkeligt massiv, selv om der ikke kan gives noget decideret bevis

evolution og udvikling
Kan være to meget forskellige begreber selv om de oftest blandes sammen, jf. det danske forord til Evolutionens Ikoner hvori det bl. a. hedder: »Et oversættelsesproblem Vi har på dansk en irriterende dobbeltbetydning af verbet “at udvikle”, så det er ikke altid muligt at se om der menes udvikle i betydningen fra foster til voksent individ eller udvikle i evolutionær betydning. Da indførelsen af verbet “at evolvere” ville være noget kunstig, og at udvikle dermed alligevel ikke ville miste sin dobbeltbetydning, må man gøre noget andet. Så i bogen er det tilstræbt at det klart fremgår om udvikle er i den ene eller den anden betydning. – Men for at undgå enhver misforståelse: Hvis udvikle ikke angives tydeligt i evolutionær betydning, står det altid for individudvikling, fra foster til barn til voksen. Udviklingsgenetik er altså ikke det samme som evolutionsgenetik!«.

evolution »ned ad bakke«
“Rigtigt evolution” (dvs. den evolution forskningen kan påvise foregår ude i virkeligheden) hvor evner mistes, forplantning begrænses og funktioner går tabt. Det sker ved at flere og flere fejl i koden (se mutationer) bliver opsamlet i genomet uafvendeligt som tiden går.

evolution »op ad bakke«
“Lade som om-evolution” der kræver tilblivelsen af nye gener som koder for (som er programmeret til) noget mere avanceret end hvad der var i forvejen; en evolution som aldrig er påvist eksperimentelt. – Tag fx grundtypen bjørn: At en »grundbjørn« er spaltet op i både den brune bjørn og i isbjørnen, er udmærket forklaret ved en evolutionær begrænsning af genpuljen. Altså evolution »ned ad bakke« = rigtig evolution. – Men Darwins forestilling om at en bjørn med tiden kan blive til en hval**, kræver så megen tilfældig rumsteren rundt med bjørne-generne at forklaringen strider mod enhver fornuft. – Altså evolution »op ad bakke« = umulig evolution = aldrig-set-evolution! – (** I dag forestiller man sig at hvalen er efterkommer af et hovdyr. Det bliver det ikke mindre genetisk umuligt af!)

evolutionær udviklingsbiologi
(virker næsten som dobbeltkonfekt), men betegner den forskningsgren der ser på mulige evolutionære forandringer i individets udviklingsproces fra foster til voksen, den såkaldte ontogenese.

falsificering
At falsificere = at gendrive. Filosoffen Karl Popper fremfører muligheden for falsificering (eller falsifikation) som et kriterium for videnskabelighed. En teori kan kun gøre krav på at være videnskabelig, hvis den i princippet er falsificerbar, dvs. at den kan afvises som forkert, hvis dette eller hint er tilfældet.

fonologisk
Ords lydlige funktion i sproget.

fossil
– eller forstening; forstenet spor af fortidens dyr og planter, dvs. et aftryk af dyret, selve dyret eller et (fod)spor som er blevet bevaret i klippelaget. – Det siges at fossilerne fortæller evolutionshistorie. »They do nothing of the kind!« De fortæller om en eventyrlig artsstabilitet, helt op til »de levende fossiler«, som fx Den blå Fisk. Og vigtigst af alt: De såkaldte »missing links« (eller overgangsformerne) glimrer ved deres fravær – eller deres overfortolkning, se Øglefuglen eller Archæopteryx (når vi har sat artiklen op).

fundamentalist
– oprindeligt en neutral betegnelse for en (protestantisk) kristen der har valgt Biblen som fundament for liv og lære; nu oftest en mindre flatterende betegnelse for “folk med hovedet under armen”!

fysiognomi
Karakteristiske træk ved ens (ansigts)udseende; Cyrano de Bergerac kan siges at have et noget særegent fysiognomi.

genetik
Arvelighedslære; den forskning, der beskæftiger sig med begrebet arv.

genom
Det samlede antal gener i et individ; Wikipedia anfører at “ud fra genomet kan hele organismen (for eksempel et menneske) i princippet rekonstrueres.” Dette citat minder mig om dr.scient. A. E. Wilder-Smith som jeg engang hørte gøre rede for sine tanker om opstandelsen nogenlunde sådan: Hvis der ligger en kopi af hvert enkelt menneskes genom i Livets Bog, skulle det jo ingen sag være for Gud af køre denne backup baglæns på stoffet.

gensplejsning
Sammenkobling af forskellige geners egenskaber i det samme gen.

God of the Gaps-problemet
Fra og med »Guds bøddel« har vi valg oversættelsen: Gud-i-hullerne (“gaps” = “huller”). – Argumentet om at dét forskningen endnu ikke har fundet ud af, altså de huller der er i vores viden, kan vi overlade til Gud; argumentet er ikke holdbart eftersom det ligger i sagens natur at man ikke kan bruge »Gud« i en naturvidenskabelig forklaring. Gud er ikke en del af naturen, Han er som Skaber over naturen. – Man påstår at det er dette argument *Intelligent Design* hviler på. – Se også *Darwin-i-hullerne* (når vi kommer så langt).

gradualisme
– gradvise evolutionsprocesser. I naturvidenskaberne den teori der hævder at dybtgående forandringer er et akkumuleret (opsamlet) resultat af langsomme, men kontinuerlige processer. Ses ofte i kontrast til div. katastrofeteorier. Et vigtigt element i geologen Charles Lyells begreb uniformitarisme (henvisning følger). Både gradualisme og uniformitarisme var vigtige elementer i Darwins forestillinger om evolutionsteori. – Teorien fik et alvorligt skud for boven da forskerne skulle finde en forklaring på hvordan dinoerne var blevet udryddet i Kridttiden: Forklaringen indeholder nemlig det katastrofeelement at en kæmpemeteor har ramt Jorden.

Homo erectus
Homo = menneske, erectus = oprejste. Se også (de kommende) opslag om hhv. missing link, the og overgangsformer.

Homo floresiensis
Homo = menneske. Floresiensis fra øen Flores i Indonesien (lidt øst for Java og Bali).

Homo sapiens
Homo = menneske, sapiens = tænkende, den biologiske betegnelse for det moderne menneske. Altså os selv. Skal vi have hele artsnavnet med, skal vi faktisk skrive »Homo sapiens sapiens«. For at kunne skelne mellem os og en anden »art«. Se opslaget Homo sapiens neanderthalis når det kommer. – Men den går ikke, Grandberg! Ikke hvis vi skal holde os til den gængse artsdefinition. Se art.

homonymer
Enslydende ord der har forskellig betydning.

hybrid
Organisme (dyr eller plante) som er dannet ved krydsning (parring) af to forskellige arter. (Jf. “hybridbil” der jo betegner en krydsning mellem en el-drevet og benzindrevet bil.)

hybridisere
(jf. hybridisering) – danne afkom ved parring, krydsning.

hydrogen
“Vandskaberen”, luftarten som H. C. Ørsted kaldte brint; verdens letteste stof; indgår, som navnet siger, i vand: H2O.

ID
forkortelse for Intelligent Design

IDist
Egentligt en nedsættende betegnelse på engelsk, men da den klinger så godt, vil jeg hermed gerne introducere begrebet på dansk som en betegnelse for et menneske der mener at Intelligent Design er en bedre forklaring på livets opståen og udvikling end darwinistens evolutionsteori; ja, jeg vil sige at ID-forklaringen er, med et citat af Little Lord Fauntleroys bedstefar: “Infinitely superior!!!” (hvor han svarer på drengens spørgsmål om hvorvidt det er bedre at sidde i Overhuset end at være præsident i USA).

ikonografi
Læren om et ikons (et billedes) indhold.

imago
Det voksne individ hos insekter.

implikation
Medbetydning; hvad en ting tyder på.

indicere
antyde, tyde på, være tegn på.

indikere
se “indicere”.

innoverende
Kreativ, nyskabende, åben for nye muligheder; gad vide hvor innoverende for den biologiske forskning darwinismen kan blive ved med at være?!

Intelligent Design (ID)
Et forskningsprogram, der siger, at jo mere vi forsker i livets kemi, jo mere klart bliver det, at en intellektuel tilfredsstillende forklaring ikke kan være et utroligt tilfælde (held) og masser af tid; vores øgede viden kræver et nyt begreb i livets ligning: intelligens. Intelligens kan eftervises eksperimentelt; hvilken intelligens der er tale om, lader sig derimod ikke bestemme videnskabeligt. Intelligent Design er et studium af de strukturer i naturen som bedst kan forklares som resultat af en intelligens. Se også FAQ’en om Intelligent Design.

ikke-reducerbar kompleksitet
Det forhold, at en biologisk maskine kun kan fungere med alle “maskindele” til stede; hvis man altså reducerer i maskinens komplekse opbygning, vil den ikke kunne fungere og derfor blive udryddet af den naturlige selektion; se også “specificeret kompleksitet”.

irreversibel
En proces, der alene løber i én retning. Den kan ikke løbe baglæns, ikke komme tilbage til udgangspunktet.

kloning
“Kerneudskiftning”, kopiering af en celles hele DNA til en anden celle; eller “kunstig fremstilling af enæggede tvillinger”, kloner har derfor ens arveanlæg.

konspirationsteorier
(eller vilde teorier). Den mest berømte er nok påstanden om at hele Apolloprogrammet er ét stort fupnummer. I stedet for at lande på Månen, har NASA blot opført det hele i et tv-studie. Hvis det skulle være tilfældet, kan man jo undre sig over hvor alle de måneklippestykker som i dag ligger rundt om på verdens forskellige universiteter (herunder Geologisk Museum i Kbh.), skulle være kommet fra.

konvergent evolution
Konvergent evolution er en sammenlignelig udvikling hos arter, der ikke regnes for evolutionært beslægtede. For eksempel har en sydamerikansk græshoppeart høreorganer, der er opbygget  ligesom høreorganerne hos pattedyr. Konvergent evolution forudsætter imidlertid gentagelse af et bestemt evolutionært forløb, og dette regnes for særdeles usandsynligt.

kosmologi
Læren om kosmos, dvs. om universet.

kovalente bindinger
Kemiske forbindelser som i væskeform er olieagtige, ikke-vandopløselige. – Forestil dig at DNA-dobbeltstrengen er en stige. En stige består af to vanger og en række trin. Disse trin består hver af to baser der i midten af trinnet er “løst” sammensat med hydrogenbindinger. Til gengæld sidder de fast på vangerne med stærke kovalente bindinger. Så når de to halvdele af stigen deler sig, sidder de to baser fast på hver af de to vanger, men slipper hinanden. – Der er altså, takket være de kovalente bindinger, en slags “lynlås-virkning” i DNA-strengen.

lamarckisme
Lamarcks teori går ud på, at erhvervede egenskaber nedarves. Dvs. hvis en orangutang har ædt sig til en større hjerne, vil dens unger så også få større hjerner. Ideen blev godt og grundigt tilbagevist  bl.a. ved et forsøg, hvor man skar halerne af mus i flere generationer, men museungerne blev ved med at blive født med haler. Vi kan derfor i dag med sikkerhed fastslå, at Lamarcks teori er noget sludder. Samtidigt er det interessant at konstatere, at Darwin, da han opdagede, at den naturlige udvælgelse ikke kunne dét, han i første omgang havde forestillet sig, flygtede ud i forklaringer, der i betænkelig grad minder om lamarckisme.

latent
Skjult til stede; (åndelige) evner der endnu ikke er kommet til udfoldelse.

legio
Utallige, fx eksemplerne er legio = der findes et utal af eksempler.

lix-tal
Udtryk for en teksts sværhedsgrad, jo større lix-tal, desto større sværhedsgrad.

maksime
Grundregel, selvindlysende udsagn, “så er det sagt”.

materialistisk naturalisme
kaldes det videnskabsteoretiske udgangspunkt at tilværelsen og livets kompleksitet alene beror på “en tilfældig omrøring i naturlovene”, at der ikke findes noget i dette univers som ikke kan måles og vejes.

melanisme
En abnorm mørkfarvning af hud, hår osv.

metamorfose
Forandring, forvandling, bio. fx insekters forvandlingen fra larve til puppe til voksent individ // geol. “vulkanisering” af bjergarter: sedimentbjergarter kan under påvirkning af højt tryk og temperatur, fx i forbindelse med vulkanudbrud, blive forvandlet; granit er et eksempel på en metamorf bjergart.

metazoisk, metazoer
(vedr.) flercellede dyr.

modificere
Forandre, tilpasse, ændre i små ryk.

morfologi
Læren om dyrs/organismers fysiske udformning, deres kropsplaner. En morfologisk beskrivelse af en organisme består således i en redegørelse for denne organismes udseende/ synlige indretning.

morfologisk diversitet
Spredningen i den måde forskellige organismer er bygget op på, forskelle i kropsplaner: nogle dyr har fx skelettet indeni, andre udenpå.

morfologiske mutationer
Mutationer, der berører en organismes fysiske udformning/kropsplaner. – Hvis en fiskeart fx igennem flere generationer har levet i en hule uden lys, vil den være åben over for morfologiske mutationer, så den ikke blot mister synet, men kodningen for øjne kan åbenbart helt forsvinde fra dens genom. Se også evolution »ned ad bakke«. Det har vi flere eksempler på i naturen. Men OBS: aldrig det modsatte!

mutant
Den organisme der har været udsat for en eller flere mutationer, kaldes en mutant.

mutantstammer
På samme måde som man inden for kvægavl kan have forskellige avlslinjer, kan man inden for genetikken arbejde med forskellige mutantstammer.

mutation
Forandring i arveanlæggene, fejl i genkoden. NB! Undertiden omtales mutationer som en kreativ forbedring af genkoden. Men det er og bliver en noget fantasifuld tolkning af det mutationer reelt er, altså fejl i koden, og intet andet! 

mutere
At en genkode muterer, betyder at der opstår fejl, mutationer, i den oprindelige kode. – Og vi gentager lige: “at der opstår FEJL …”

 

Naturen har skabt
Er faktisk en eufemisme for “tilfældet har skabt” eller “Gud har skabt”! Hvilken af disse to formildende omskrivninger er så den mest troværdige? – Jeg véd godt hvilken jeg foretrækker med mit intellekt i behold.

Neodarwinismen
Darwins evolutionslære blev ændret i forbindelse med inddragningen af genetikken i teorien og fik derefter navnet neodarwinismen.

Nitrogen
Kvælstof. Det meste af atmosfæren (78%) består af nitrogen (N2).

Ontogenese
Det enkelte individs embryonale udvikling; det befrugtede ægs udvikling til foster til barn til voksen.

Ontogenesen rekapitulerer fylogenesen
Haeckels biogenetiske fantasilov, om at individets fosterudvikling i korte træk skulle gentage individets evolutionære historie; fantasilov fordi loven er lidt for fantasifuld, noget embryologer har været klar over i over 100 år!

ORG-N
(Kemisk) forkortelse der betegner organisk nitrogen (kvælstof), altså den nitrogen der indgår i organismer, i modsætning til fx atmosfærens N2.

Organeller
Funktionelle “organer” i cellen.

Oxygen
Luftarten ilt, kemisk betegnelse O2; udgør 21% af atmosfæren.

Ontogenese
Det enkelte individs embryonale udvikling; det befrugtede ægs udvikling til foster til barn til voksen.

Ontogenesen rekapitulerer fylogenesen
Haeckels biogenetiske fantasilov, om at individets fosterudvikling i korte træk skulle gentage individets evolutionære historie; fantasilov fordi loven er lidt for fantasifuld, noget embryologer har været klar over i over 100 år!

ORG-N
(Kemisk) forkortelse der betegner organisk nitrogen (kvælstof), altså den nitrogen der indgår i organismer, i modsætning til fx atmosfærens N2.

Organeller
Funktionelle “organer” i cellen.

Oxygen
Luftarten ilt, kemisk betegnelse O2; udgør 21% af atmosfæren.

Palæantropologi
Studiet af menneskets oprindelse.

Spring-hypotese
se “afbrudte ligevægte”.

stråmand
Et stråmandsargument er et fejlagtigt argument, der skal give indtryk af at tilbagevise en modstanders argument, mens det faktisk tilbageviser et argument, der slet ikke er blevet fremlagt af modstanderen.

Vertebrater
Hvirveldyr eller dyr med rygrad.

Volapyk
Volapyk er et kunstigt sprog konstrueret med det formål, at mennesker i alle verdens lande kunne lære det og bruge det til at gøre sig forståelige over for hinanden. I dag er ordet volapyk på dansk blevet synonymt med uforståelig tale.

Zygote
Den befrugtede ægcelle.